Ga naar hoofdinhoud

Intro

Stichting Tanya is opgericht vanwege de oorlog in Oekraïne en het leed dat de miljoenen Oekraïners wordt aangedaan. Dave van den Hout heeft sinds 2004 vrienden in Oekraïne. Hij kon de ellende van de oorlog niet aanzien vanaf de bank thuis en hij besloot binnen een week na het begin van de oorlog in actie te komen.

Missie

Het ondersteunen van Oekraïense slachtoffers van de Russische invasie door het leveren van primaire levensbehoeften aan het oorlogsgebied.

Visie

Wij vinden dat Oekraïense slachtoffers van de Russische invasie langdurig ondersteund moeten worden. Wij zien dat er aan de frontlijn nood is aan primaire levensbehoeften zoals voedsel, kleding en hygiëneproducten. Wij verzamelen deze goederen, leveren deze persoonlijk of via partners in Oekraïne af en trachten op deze wijze het welzijn van de Oekraïners in het oorlogsgebied te verbeteren.

Doelstelling 2023

De stichting wil dit jaar 4000 kg aan primaire levensbehoeften leveren aan Oekraïners in het oorlogsgebied.

Stichting Tanya
RSIN: 864119203
KVK: 86858823
E-mailadres: info@stichtingtanya.nl
Website: www.stichtingtanya.nl
IBAN: NL47 RABO 0199 4015 27
Postadres: Veldhovenring 64-14 5041 BD Tilburg
Telefoon: 06-55545780
Opgericht: 29 juni 2022
Doelstelling: De stichting heeft ten doel het verbeteren van het welzijn van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Oprichter en voorzitter: Dave van den Hout
Penningmeester: Ronald Deckers
Secretaris: Jan van de Pas

De stichting in wording

Door de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022, overspoelde de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog Europa. Het zwaartepunt van deze humanitaire crisis lag in Polen. Honderdduizenden mensen staken in de eerste week van de oorlog de Oekraïens/Poolse grens over. Gefrustreerd en boos door zoveel onrecht nam Dave van den Hout contact op met vrienden in Polen en Oekraïne. Alle hulp was welkom, kreeg hij te horen. Dave had op dat moment een sabbatical en vijf dagen na het begin van de Russische invasie in Oekraïne reed hij naar Polen. Krakau zou het startpunt worden van zijn inzet voor Oekraïne.

Dankzij donaties van, in eerste instantie vrienden en familie, kocht Dave hulpgoederen voor de vluchtelingen die aankwamen op het centrale treinstation van Krakau. Na elke donatie kocht hij fruit,
babyvoeding, water en voor de kinderen snoep en chocolade.

Om een beeld te krijgen van de situatie aan de Pools/Oekraïense grens is Dave vanuit Krakau driemaal naar een kleine grenspost gereden. Hij laadde zijn auto vol met hulpgoederen en hij bracht deze naar de honderden vluchtelingen die daar in de bittere kou de grens passeerden. Bij de grens nam hij ook vluchtelingen mee en bracht hen naar Krakau. Een afstand van 270 kilometer. Een cameraploeg van RTL Nieuws en Omroep Brabant heeft het vrijwilligerswerk van Dave vastgelegd. Dankzij deze media-aandacht kreeg hij meer donaties vanuit het hele land. De ritten naar de grens brachten de hulpgoederen op de juiste plaats, maar de afstand tot de grens en de brandstofkosten stonden niet meer in verhouding

Terug in Krakau zette Dave 2 tafels neer in een vluchtelingenopvang op het plein bij het centrale treinstation. Hij kocht diverse soorten fruit en maakte hier een fruitsalade van. De fruitbar was geboren en groeide met de dag. Negen weken lang werden hier 1000 fruitsalades per dag gemaakt en gratis uitgedeeld aan vluchtelingen. Tientallen vrijwilligers uit Polen, Nederland, Italië, Engeland, Amerika en Oekraïne sloten zich aan.

Om nog gerichter hulp te bieden ging Dave op zoek naar vluchtelingen die dringend ondersteuning nodig hadden. Samen met Oekraïense tolken liep Dave op het centrale treinstation van Krakau. Dankzij donaties kon Dave tientallen moeders met kinderen en oudere mensen uit de mensenmassa halen en tijdelijk huisvesten in hotels. Een van hen was de Oekraïense Tanya, die samen met haar man daar werd opgemerkt door Dave. Ze hadden niet anders bij zich dan een plastic tas met wat persoonlijke spullen. Tanya zou later de naamgever worden van de stichting. In de periode tussen maart 2022 en mei 2023 is Dave een aantal keer in Oekraïne geweest om op verschillende locaties hulpgoederen af te leveren.

Op 29 juni 2022 is Stichting Tanya opgericht met als missie:
“Het ondersteunen van Oekraïense slachtoffers van de Russische invasie”.

Beleidsplan 2022-2023

Partners in Oekraïne
Stichting Tanya heeft persoonlijk kennisgemaakt met twee stichtingen in Oekraïne. Oekraïners en sympathisanten uit de hele wereld sturen hulpgoederen naar hen op. Beide stichtingen verpakken deze hulpgoederen in kleinere voedselpakketten die zij persoonlijk naar de frontlijn vervoeren. Ter plaatse zorgen beide stichtingen voor een zorgvuldige verdeling. Stichting Tanya heeft vertrouwen in hun werkwijze en daarom is die samenwerking tot op heden een feit.

De stichtingen zijn

De doelgroep van Stichting Tanya
Op de frontlijn wonen voornamelijk oudere mensen die niet in de gelegenheid zijn om te vluchten. Dat heeft verschillende oorzaken. Sommigen worstelen met een slechte gezondheid en zij zijn niet meer in staat om te lopen of om zich te verplaatsen. En veel oudere mensen peinzen er niet over om hun geboortegrond te verlaten. Bovengenoemde stichtingen leveren hulpgoederen af op deze locaties voor deze doelgroep. Stichting Tanya wil hier langdurig een bijdrage aan leveren. Ook na het einde van de oorlog mogen deze mensen niet vergeten worden.

De wijze van verwerving van inkomsten in 2022/2023

Media-aandacht
Het vrijwilligerswerk van Dave en later Stichting Tanya heeft dankzij RTL-Nieuws, Omroep Brabant en lokale social media platforms veel publiciteit gehad.

Vrienden en bekenden
De stichting benadert bedrijven of zij hulpgoederen willen doneren. Vrienden en bekenden zijn ook een belangrijke sponsor voor de stichting.

Sponsortocht
Dave is in september 2022 vanuit zijn woonplaats Tilburg naar zijn goede vriend Serhii in Lviv, in Oekraïne gefietst. Hiermee heeft Dave geld opgehaald voor zijn stichting.

Werkzaamheden van de stichting in 2022/2023
2022

Fietsen van Tilburg naar Oekraïne september 2022
Om donaties voor de stichting binnen te halen is Dave vanuit zijn woonplaats Tilburg naar de Oekraïense stad Lviv gefietst. Hier ontmoette hij zijn Oekraïense vriend Serhii, die hij al meer dan 20 jaar kent. Het kostte Dave negentien dagen fietsen (1800 km) Dit project bracht 2.071,51 euro op aan donaties voor de stichting. Alle onkosten tijdens deze reis zijn door Dave privé betaald.

2022
Hulpgoederen inzamelen december 2022
Op 15 december 2022 is Stichting Tanya een inzamelingsactie gestart. Met het inzamelen van conservenblikken, slaapzakken, skikleding, winterjassen en snowboots is ruim 50m3 aan hulpgoederen opgehaald.

Omroep Brabant december 2022
Het vrijwilligerswerk van Dave ontving extra aandacht in het jaaroverzicht van 2022 van Omroep Brabant (vanaf 10:03 tot 12:42 in de video).

2023
Januari 2023 rit 1
Hulpgoederen verzamelen en bezorgen in Ternopil en Lviv in Oekraïne. Dit project bracht 2490,66 euro op aan donaties voor de stichting.

Januari 2023 rit 2
Hulpgoederen verzamelen en bezorgen in Ternopil en Kyiv in Oekraïne. Dit project bracht 174,28 euro op aan donaties voor de stichting.

April 2023 rit 3
Hulpgoederen verzamelen en bezorgen in Lviv en Kyiv in Oekraïne. Dit project bracht 614,88 euro op aan donaties voor de stichting.

Ingezamelde goederen
Sinds de oprichting van de stichting (29-06-2022) is er 50m3 aan hulpgoederen ingezameld.

De stichting beschikt over een Citroën Jumpy bestelbus met 6m3 laadruimte en dat staat gelijk aan 800 kg laadvermogen.

In 2023 heeft de stichting in 3 ritten 18m3 aan hulpgoederen naar Oekraïne gebracht.

Een vierde rit is verzorgd door Friese Rijders.

Het totale aantal van 4 ritten is 24m3 en dat staat gelijk aan 3200 kg (4 x 800 kg)

De overige 26m3 is gedoneerd aan Stichting Movu-Moldova

Zij brachten de hulpgoederen naar het armste land van Europa, Moldavië.

De 3200 kg aan hulpgoederen zoals voedsel, kleding en hygiëneproducten zijn bezorgd in Oekraïne
bij:

Beheer van het vermogen

Donaties 2022: 2071,51 euro
Donaties 2023: 3279,82 euro
Totaal vanaf oprichting stichting: 5351,33 euro

In kas
Donaties 2022/2023: 5351,33 euro
Kosten: 4163,42 euro.
Kas: 1187,91 euro.

Beheer van de stichting
Oprichter en voorzitter: Dave van den Hout
Penningmeester: Ronald Deckers
Secretaris: Jan van de Pas

Het bestuur besluit welke acties worden ondernomen.

Prognose voor de tweede helft van 2023
In het laatste kwartaal van 2023 organiseert de stichting wederom een inzamelingsactie. De stichting streeft ernaar om deze hulpgoederen in een bus met een grotere laadcapaciteit naar Oekraïne te vervoeren.

Besteding van het eigen vermogen
De stichting verzamelt hulpgoederen. Specifiek gaat het om primaire levensbehoeften zoals voedsel, kleding en hygiëneproducten.
De stichting koopt ook hulpgoederen in Nederland en Oekraïne.
Om de hulpgoederen in Oekraïne te krijgen maakt de stichting kosten.

Brandstof
Een rit van Nederland naar Oekraïne en terug naar Nederland is +/- 4500 km.
De bus rijdt 1 op 14.
De dieselprijs is +/- 1,50 euro per liter.
Een rit duurt 6/7 dagen.
Er zijn in de eerste helft van 2023 drie ritten uitgevoerd.

Hotel
Tijdens een rit overnachten wij in een hotel.
Rit 1 is gereden door 2 mensen.
4 nachten in een hotel. Een kamer per persoon. 54,27 euro per persoon per nacht.
Rit 2 is gereden door 2 mensen.
6 nachten in een hotel. Een kamer per persoon. 37,19 euro per persoon per nacht.
Rit 3 is gereden door 1 persoon.
2 nachten in een hotel. 64,43 euro per nacht.
1 hotelovernachting is geboekt voor een Oekraïense vluchteling die vanuit Helmond naar Charkiv
ging. De stichting heeft dit voor haar betaald. 62,48 euro.

Auto-onderhoud
Tijdens rit 2 is de auto in Lviv, Oekraïne, gerepareerd bij een Citroëngarage. Het roetfilter moest worden schoongemaakt. Kosten 257, 51 euro.

Inkoop hulpgoederen
1197,69 euro is besteed aan het kopen van hulpgoederen in Tilburg, Bucha en Kyiv. Deze hulpgoederen zijn in Oekraïne overhandigd aan twee stichtingen.

De kosten per 29-06-2022 bestaan uit

 • Brandstof 1302,55
 • Tol 32,78
  Onderhoud auto
 • Reparatie 257,51
 • Ruitenwisservloeistof 16,13
 • Hotel 1009,45
 • Hotel voor een teruggekeerde vluchteling. 62,48
 • Website onderhoud 154,28
 • Inkoop hulpgoederen Nederland en Oekraïne. 1197,69
 • Bankkosten Mollie 130,55

Vergoeding/salaris
De stichting betaalt geen vergoeding/salaris aan haar bestuurders of vrijwilligers.

Eten/drinken
De kosten voor eten en drinken tijdens de ritten worden privé betaald.