Ga naar hoofdinhoud

Stichting Tanya

Stichting Tanya

5 dagen na de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 reed Dave vanuit zijn woonplaats Tilburg naar de Pools/Oekraïense grens.

Dankzij donaties van vrienden, familie en bekenden deelde hij aan de grens voedsel en drinkwater uit aan Oekraïners die op dat moment hun land ontvluchten.

Dankzij media-aandacht van o.a. het RTL Nieuws en Omroep Brabant kon Dave zijn werk voortzetten en uitbreiden. Hij opende in de Poolse stad Krakau een fruitbar. Van 11 maart 2022 tot 19 mei 2022 werden hier dagelijks 1000 fruitsalades gemaakt en gratis uitgedeeld aan Oekraïners.

En van de donaties kon Dave tientallen moeders met kinderen onderdak aanbieden in verschillende hotels. Zo ontmoette hij ook het oudere echtpaar Tanya en haar man. Hij was slecht ter been. Een weekendtas met kleding was hun enige bezit. Hun huis in Mykolayiv was verwoest en na een dagenlange vlucht ontmoette Dave hen op het overvolle treinstation van Krakau. Tanya omhelsde Dave en hij zag de opluchting in haar ogen.

Later begon Dave een inzamelingsactie voor Oekraïners in de Moldavische hoofdstad, Chisinau. Toen hij vroeg waar zij behoefte aan hadden was het antwoord duidelijk: ‘zomerkleding’. Vervolgens startte Dave in Oisterwijk, Tilburg en Oosterhout een inzameling. Samen met zijn vader bracht hij ruim 800 kg aan zomerkleding, schoenen en conserven naar Moldavië.

Op 24 juni 2022 werd Stichting Tanya opgericht. Samen met 2 vrienden, Ronald Deckers en Jan van de Pas. Stichting Tanya is opgezet vanuit idealisme. Ronald, Jan en Dave werken vrijwillig en ontvangen geen vergoeding of salaris. Alle donaties worden besteed aan het verbeteren van de situatie in Oekraïne.

De oorlog duurt voort. “Hulp aan Oekraïne is geen 100 meter sprint, het is een marathon,” zegt Dave.

Help Stichting Tanya vandaag nog!